Cesta květiny z přírody na papír

 

 Cesta květiny

 

Cesta květiny

Jsem perfekcionistka. Svojí malbou chci zachytit i ten sebemenší detail, zvěčnit každou částečku, ryzí podstatu a jedinečnost květiny. Zcela upřímně, cesta vzniku nové ilustrace není jednoduchá. Dávám si velké cíle a s tím souvisí i to, že mívám v cestě velké překážky. Někdy na ně mám sílu a odhodlání, jindy na ně únavou nevidím.

 

Ve své malbě se stále posouvám. A tím se mění a piluje i můj styl. Nemaluji jen tak ledajakou kytku. Každá má květina je pro mě ztělesněná krása, živá energie přírody. Zachytit jednotlivé detaily od první myšlenky po finální výrobek produktu trvá týdny, ale někdy i celý rok. Krása se nedá uspěchat, krása se vyvíjí, postupně vzniká.

 

Netlačím svoji tvorbu za každou cenu k cíli, kráčím v souladu s tempem přírody i svým. V mých ilustracích se neodráží shon a stres z nedokončené práce. Věřím, že vše má svůj čas. Květiny vykvetou v tu správnou chvíli.

 IMG_7230

Hledání (se) v přírodě

Vzniku každého produktu předcházejí hodiny strávené v přírodě. Splynutí s přírodou, snaha pochopit její rozmanitost. Popravdě si myslím, že přírodu zcela nepochopíme nikdy. A v tom je ono kouzlo. Každý okamžik je magický. Je tak živá a plná překvapení.

 

Během putováním na lukách, lesích i hájích objevím květinu, která se stane předlohou. Květina, u které pocítím, že se mnou rezonuje. Někdy je to až překvapující. Kdo by hledal krásu u bodláku, který může poškrabat svými ostny? 

 

Nalezením květiny vše začíná. Květinu si detailně fotím, v různých fázích dne, abych ji pochopila. Zkoumám barvy, listy i tvary květů. Hledám, co je pro ni charakteristické. Například plicník lékařský má tečkované listy a desítky tónů barev smíchaných v malém kvítku. Je to tak fascinující. Zaslouží si být zvěčněný v celé své kráse.

IMG_7231

Cesta na akvarelový papír

Když se s květinou seznámím, začnu ji skicovat tužkou. Zkouším různé varianty, testuji vhodné záhyby listů, stádia rozevření květu, skladbu stonku, květů a lístků tak, aby vše do sebe zapadalo, bylo reálné. A současně to bylo použitelné na jednotlivé varianty mých produktů.

 

Hrubou kresbu překreslím jasnou linkou do posledního detailu na obyčejný papír. Prostřednictvím prosvětlovací desky jej opatrně překreslím na akvarelový papír. Akvarelový papír je poměrně finančně nákladný a je náchylný na gumování. Proto vše musím dělat pomalu, jemně, s citem, volně a pečlivě.

 

Před samotným malováním si nařežu kousky akvarelového papíru. Testuji tak jednotlivé odstíny barev a jejich tóny. Poté přichází fáze malby. Některé ilustrace mám dokončeny během pár hodin, jiné maluji i několik dnů. Vše vychází z momentální situace a naladění se na kresbu. Pro mě je akvarel o jemnosti, důslednosti a celkovém napojení se.

 DSC_0392

Na své cestě nejsem sama

Postupně objevuji nové způsoby, nové techniky. Cesta květiny se stále prodlužuje, často klikatí, je strmá. Občas přehlédnu kámen na cestě, zakopnu. Občas si i únavou popláču. Ale pak načerpám novou energii a dojdu do cíle. Cíle, kde malovaná radost rozkvete na produktech, které dávají smysl. Dávají radost a rozjasní vaše dny.

 

Tato cesta není na první pohled vidět, ale je promítnuta do všech mých ilustrací. Stáváte se její součástí nejen koupí některého mého produktu, ale i tím, že právě čtete tyto řádky. Vítám vás v Divokrásnu. Ať máte život jako malovaný.  

 EA2C87A8-25B9-4583-93BE-E943E665518A

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz