Návod na oblečení s vlastním potiskem

Jak na oblečení s vlastním potiskem

Chcete mít originální kousek oblečení, který nikdo jiný nemá? Tak přesně pro vás jsem vytvořila jedinečné nažehlovačky na textil, které promění i obyčejné tričko v malovaný originál. Připravila jsem pro vás návod, jak nažehlovačky snadno a během chvilky aplikovat. Můžete se tak sami stát svým módním návrhářem, nebo si užít kreativní zábavu s dětmi.

Věřím, že se vám tento návod bude hodit i jako inspirace při výrobě originálního dárku k narozeninám, Vánocům, na dětskou oslavu, nebo pro vaše milované.

nažehlovačky návod

Příprava 

Budete potřebovat nůžky, žehličku, pečící papír, nebo kus tenké látky a pevný podklad pro žehlení. 

1.) Opatrně vystřihněte vybraný motiv, který chcete zažehlovat a dejte pozor, abyste nepoškodili spodní bílou stranu motivu (lepidlo na textil).

2.) Vyžehlete textil, aby byl bez skladů a záhybů

3.) Nastavte žehličku na teplotu cca 150 stupňu Celsia a vypněte funkci napařování. Teplotu vždy přizpůsobte připravenému textilu (můžete ji předem otestovat na malém kousku)

Nažehlení

4.) Vystřižený obrázek položte lícem (malbou) nahoru a rubovou stranou (bílá barva) na textil. 

5.) Přes připravený motiv položte pečící papír, nebo tenkou látku a přiložte žehličku. 

Můj tip: Máte strach, že se vám obrázek pod papírem posune? Než ho překryjete papírem, na pár vteřin na něj přitiskněte žehličku a zafixujte ho tak lehce k látce. Poté pokračujte dále bodem č. 2. 

nažehlovačky návod
nažehlovačky návod

6.) Zažehlujte 20 - 30 vteřin silným tlakem po celé ploše motivu. Žehličkou nepřejíždějte do stran jako při žehlení! Mohly byste pohnout s motivem a porušit funkci lepidla.

Doporučuji nežehlit na žehlícím prkně, ale na pevném podkladu (stůl, podlaha..), na který můžete položit kus látky pro ochranu oblečení.

7.) Po zažehlení nechte fólii s motivem a textil úplně vychladnout. Nesnažte se odloupnout okraj, ani s fólií nijak nehýbejte.

Odstranění fólie & fixace obrázku  

8.) Opatrně odloupněte kraj průhledné fólie a zkuste, jestli jde snadno sloupnout z motivu.

Pokud se odlepuje i motiv, je třeba ho ještě dožehlit. Zkuste zvýšit teplotu a tlak při žehlení, pokud to látka dovolí.

Můj tip: Odstraňujte fólii ze strany, kde je větší potisk. Například u čmeláka nezačínejte u nožiček, ale zkuste začít u křídel, nebo zadečku.

nažehlovačky návod
nažehlovačky návod

9.) Pokud obrázek na látce drží, opatrně sloupněte fólii z celého motivu. Doporučuji netahat rukou kolmo vzhůru, ale spíše táhnout podél látky (viz obrázek).

10.) Na nažehlený obrázek bez fólie položte pečící papír, nebo tenkou látku a opět s pevným tlakem přežehlete cca 20 vteřin. Teď už můžete žehličkou pohybovat do stran.

Poslední krok je velmi důležitý! Pokud dodržíte správně postup, zafixujete motiv do látky tak pevně, že ho po vychladnutí nebude možné odstranit a zvládne i praní v sušičce.

nažehlovačky návod

Vlk a další divoká zvířata nejen pro děti

nažehlovačky návod

Něžné květiny pro malé i velké ženy

nažehlovačky návod

Lesní krása pro tatínky, dědečky i dobrodruhy

Údržba

Perte oblečení vždy v rubu max na 40 stupňů Celsia 

•  Pro extra dlouhou odolnost výrobce doporučuje nesušit v sušičce, ale mám osobně ozkoušené, že při správné aplikaci motivy krásně drží. 

• Praním s ostrými předměty (zip mikiny, kovové knoflíky atd.) se může potisk potrhat. 

Žehlete potisk vždy z rubové strany, nebo z lícu přes látku či pečící papír. 

•  Žehlení motivu prodlužuje jeho krásu a hladkost. Je po vyprání motiv "zmačkaný"? Stačí ho pořádně přežehlit a bude zase jako nový!

Moje tipy na závěr

 Na jaký materiál nažehlit - můžete otestovat v podstatě cokoliv! Počítejte s tím, že čím hrubší materiál (džíny, manšestr..) tak tím větší tlak musíte při nažehlení použít a je riziko dřívějšího opotřebení. Ideální je bavlna a hladké  materiály s gramáží 90 g - 300 g/m2. Můžete nažehlovat i na pružné materiály, jen musíte otestovat teplotu, aby se látka nepoškodila. 

Strečové materiály - Pokud budete materiál extrémně natahovat a napínat potištěné místo, může potisk časem popraskat. Neoloupe se, pouze se při silném natažení rozdělí od sebe.

Tmavý textil - pokud zažehlujete na tmavé oblečení, můžou se kolem motivu objevit drobné tečky od lepidla. Po odstranění fólie použijte pro zafixování místo peč. papíru ubrousek, nebo látku. Odsaje přebytečné kapičky, které také zmizí při prvním vyprání. 

Otestujte předem teplotu žehličky na textilu  před nažehlením motivu. Některé materiály se mohou při žehlení lehce srazit a nažehlený motiv by pak mohl být zkroucený.

Vyhněte se potisku přes švy a jiné sklady na oblečení. Pokud nažehlíte motiv na rozdílné plochy, může kvůli pnutí motiv časem popraskat.

• Pokud máte žehličku s napařováním, která má ze spodní strany otvory, změňte v průběhu zažehlování polohu žehličky, aby se motiv rovnoměrně zahřál.

Zažehlení více motivů přes sebe. Můžete vytvořit koláž a jednotlivé motivy navzájem překrývat. Postup bude stále stejný, ale je třeba ho u každého motivu opakovat zvlášť- napřed nažehlíte a zafixujete první motiv a poté celý postup zopakujete znovu u druhého motivu. 

nažehlovačky návod

 

„Užijte si zábavné nažehlování a výrobu vlastních designových kousků! Není vám cokoliv jasné, nejste si jisti s výběrem nebo potřebujete poradit s návodem? Obraťte se na mě a já vám moc ráda s čímkoliv pomohu!"

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz