Návod na oblečení s vlastním potiskem

Jak na oblečení s vlastním potiskem

Chcete mít originální kousek oblečení, který nikdo jiný nemá? Tak přesně pro vás jsem vytvořila jedinečné nažehlovačky na textil, které promění i obyčejné tričko v malovaný originál. Připravila jsem pro vás návod, jak nažehlovačky snadno a během chvilky aplikovat. Můžete se tak sami stát svým módním návrhářem, nebo si užít kreativní zábavu s dětmi.

Věřím, že se vám tento návod bude hodit i jako inspirace při výrobě originálního dárku k narozeninám, Vánocům, na dětskou oslavu, nebo pro vaše milované.

nažehlovačky návod

Příprava 

Budete potřebovat nůžky, žehličku, pečící papír, nebo kus tenké látky a pevný podklad pro žehlení. 

1.) Opatrně vystřihněte vybraný motiv, který chcete zažehlovat a dejte pozor, abyste nepoškodili spodní bílou stranu motivu (lepidlo na textil).

2.) Vyžehlete textil, aby byl bez skladů a záhybů

3.) Nastavte žehličku na teplotu cca 150 stupňů Celsia a vypněte funkci napařování. Teplotu vždy přizpůsobte připravenému textilu (můžete ji předem otestovat na malém kousku)

Nažehlení

4.) Vystřižený obrázek položte lícem (malbou) nahoru a rubovou stranou (bílá barva) na textil. 

5.) Přes připravený motiv položte pečící papír, nebo tenkou látku a přiložte žehličku. 

Můj tip: Máte strach, že se vám obrázek pod papírem posune? Než ho překryjete papírem, na pár vteřin na něj přitiskněte žehličku a zafixujte ho tak lehce k látce. Poté pokračujte dále bodem č. 2. 

nažehlovačky návod
nažehlovačky návod

6.) Zažehlujte 10 - 15 vteřin silným tlakem po celé ploše motivu. Žehličkou nepřejíždějte do stran jako při žehlení! Mohly byste pohnout s motivem a porušit funkci lepidla.

Doporučuji nežehlit na žehlícím prkně, ale na pevném podkladu (stůl, podlaha..), na který můžete položit kus látky pro ochranu oblečení.

7.) Po zažehlení nechte fólii s motivem a textil úplně vychladnout. Nesnažte se odloupnout okraj, ani s fólií nijak nehýbejte.

Odstranění fólie & fixace obrázku  

8.) Opatrně odloupněte kraj průhledné fólie a zkuste, jestli jde snadno sloupnout z motivu.

Pokud se odlepuje i motiv, je třeba ho ještě dožehlit. Zkuste zvýšit teplotu a tlak při žehlení, pokud to látka dovolí.

Můj tip: Odstraňujte fólii ze strany, kde je větší potisk. Například u čmeláka nezačínejte u nožiček, ale zkuste začít u křídel, nebo zadečku.

nažehlovačky návod
nažehlovačky návod

9.) Pokud obrázek na látce drží, opatrně sloupněte fólii z celého motivu. Doporučuji netahat rukou kolmo vzhůru, ale spíše táhnout podél látky (viz obrázek).

10.) Na nažehlený obrázek bez fólie položte pečící papír, nebo tenkou látku a opět s pevným tlakem přežehlete cca 10 - 15 vteřin. Teď už můžete žehličkou pohybovat do stran.

Poslední krok je velmi důležitý! Pokud dodržíte správně postup, zafixujete motiv do látky tak pevně, že ho po vychladnutí nebude možné odstranit a zvládne i praní v sušičce.

nažehlovačky návod

Vlk a další divoká zvířata nejen pro děti

nažehlovačky návod

Něžné květiny pro malé i velké ženy

nažehlovačky návod

Lesní krása pro tatínky, dědečky i dobrodruhy

Údržba

Perte oblečení vždy v rubu max na 40 stupňů Celsia 

•  Pro extra dlouhou odolnost výrobce doporučuje nesušit v sušičce, ale mám osobně ozkoušené, že při správné aplikaci motivy krásně drží.

• Praním s ostrými předměty (zip mikiny, kovové knoflíky atd.) se může potisk potrhat. 

Žehlete potisk vždy z rubové strany, nebo z lícu přes látku či pečící papír. 

•  Žehlení motivu prodlužuje jeho krásu a hladkost. Je po vyprání motiv "zmačkaný"? Stačí ho pořádně přežehlit a bude zase jako nový!

Moje tipy na závěr

 Na jaký materiál nažehlit - můžete otestovat v podstatě cokoliv! Počítejte s tím, že čím hrubší materiál (džíny, manšestr..) tak tím větší tlak musíte při nažehlení použít a je riziko dřívějšího opotřebení. Ideální je bavlna a hladké materiály s gramáží 90 g - 300 g/m2. Krásně drží i na lnu, úpletu, džínovině... Můžete nažehlovat i na pružné materiály, jen musíte otestovat teplotu, aby se látka nepoškodila. 

Strečové materiály - Pokud budete materiál extrémně natahovat a napínat potištěné místo, může potisk časem popraskat. Neoloupe se, pouze se při silném natažení rozdělí od sebe.

Tmavý textil - pokud zažehlujete na tmavé oblečení, nemusíte se bát změny barvy motivu. Nažehlovačky jsou podbarveny bílou barvou a krásně kryjí.

Otestujte předem teplotu žehličky na textilu  před nažehlením motivu. Některé materiály se mohou při žehlení lehce srazit a nažehlený motiv by pak mohl být zkroucený.

Vyhněte se potisku přes švy a jiné sklady na oblečení. Pokud nažehlíte motiv na rozdílné plochy, může kvůli pnutí motiv časem popraskat.

Zažehlení více motivů přes sebe. Můžete vytvořit koláž a jednotlivé motivy navzájem překrývat. Postup bude stále stejný, ale je třeba ho u každého motivu opakovat zvlášť- napřed nažehlíte a zafixujete první motiv a poté celý postup zopakujete znovu u druhého motivu. 

nažehlovačky návod

 

„Užijte si zábavné nažehlování a výrobu vlastních designových kousků! Není vám cokoliv jasné, nejste si jisti s výběrem nebo potřebujete poradit s návodem? Obraťte se na mě a já vám moc ráda s čímkoliv pomohu!"

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz